31315
Pozostałe zbiory
W koszyku
Ta książka prowadzi czytelnika urzekającymi drogami przez toskański krajobraz, wśród winorośli, gajów oliwnych, średniowiecznych i renesansowych miasteczek, w których kryją się wspaniałe wiekowe freski i okazałe rzeźby. Znajdziemy tu jednak nie tylko pasjonujące informacje krajoznawcze o jednym z najbardziej ulubionych regionów turystycznych świata, ale przede wszystkim sto trzydzieści pięć cudownych przepisów, na przykład na polentę w sosie z anchois, gnocchi z ricotty i szpinaku w bulionie, pieczeń z dzika, fenkuły z parmezanem czy brzoskwinie w czerwonym winie. Przepisom towarzyszą doskonałe äsmakowiteö zdjęcia. Kwadratowa porcja schiacciata, płaskiego toskańskiego chleba, prosto z pieca, lśniąca od oliwy. Miseczka zupy fasolowej, postawiona na stoliku restauracyjnym, stojącym w cieniu niebosiężnej Torre del Mangia w Sienie. Bistecca fiorentina, pieczona nad cynobrowym żarem i podana w ogrodzie z widokiem na wzgórza Chianti. Porcja kremowych lodów, jedzona z wielką przyjemnością na jednym z florenckich placów w upalne popołudnie… Ach, jakie życie bywa piękne! Lori De Mori - rodowita Toskanka mieszkająca niedaleko Florencji, dzieli się z czytelnikami wszechstronną wiedzą o regionie. W krótkich opowieściach pełnych osobistych odniesień, zawartych w ponad dwudziestu oddzielnych ramkach, opisuje toskańskie obyczaje towarzyszące biesiadowaniu i poleca toskańskie produkty, takie jak funghi porcini, ser pecorino czy cavolo nero. Te ujmujące fragmenty, a także sugestywne fotografie, piękne akwarele i obszerny słowniczek terminów kulinarnych, wzbogacające przepisy kulinarne, sprawiają, że Księga smaków Toskanii łączy walory książki kucharskiej i doskonałego portretu regionu.
Status dostępności:
Wypożyczalnia Lędziny
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Indeks
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej